Magyar
Magyar
English
Deutsch
Česky
Slovensky
Polski
Română

HUF (Ft)
EUR (€)

e-matrica árak

Hatósági autópálya matrica árak 2024-ben.

10 NAPOS 1 NAPOS HAVI
D1 6 400 Ft 5 150 Ft 10 360 Ft
D2 9 310 Ft 7 310 Ft 14 670 Ft
D1M 3 200 Ft 2 570 Ft 5 180 Ft
U 6 400 Ft 5 150 Ft 10 360 Ft
ÉVES ORSZÁGOS 2024 ÉVES VÁRMEGYEI 2024
D1 57 260 Ft 6 660 Ft
D2 81 280 Ft 13 330 Ft
D1M 57 260 Ft 6 660 Ft
U 57 260 Ft 6 660 Ft

A D2 díjkategóriába tartozó járműre a pótkocsikra érvényes jogosultságot (U díjkategória) is meg lehet vásárolni (a D2-es jogosultság mellett). Mit jelent ez? Azt, hogy a vontatóra megváltott U díjkategóriájú e‑matrica segítségével bármilyen vontatmánnyal közlekedhetnek az autósok. Mivel a motorkerékpárokat ritkán használják egész évben, nincsen rájuk külön éves országos és éves megyei e-matrica – amennyiben mégis erre lenne szükségünk, akkor azt a D1 díjkategóriának megfelelő árakon vásárolhatjuk meg, vagyis D1-es matricát válasszunk motorkerékpárunkra.

Mennyibe kerül a heti matrica (10 napos), a havi, az éves országos és az éves megyei autópálya matrica?

A fenti díjtáblázat 2024. január 1-jétől érvényes. Az autópálya matrica feltüntetett díja minden esetben bruttó díj, azaz tartalmazza az áfát. Táblázatunkban összefoglaltuk az egyes járműkategóriákhoz tartozó e-matricák hatósági árait.

Szolgáltatási díj

Az oldalunkon történő matricavásárlásnál tranzakciós díjat számítunk fel, amely a rendelés során a pénztári összesítő oldalon megjelenik. A szolgáltatási díj aktuális összegéről az ÁSZF-ből tájékozódhat. A táblázatban látható díj mértéke a jármű díjkategóriájától függ, amit a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzésekben foglaltak segítségével (J – járműkategória, F.1 – megengedett legnagyobb össztömeg, S.1 – szállítható személyek száma) állapíthatunk meg:

D1 díjkategória

A motorkerékpárok, valamint a legfeljebb 3,5 tonna legnagyobb megengedett össztömegű, maximum 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi és annak pótkocsija tartozik ide.

D2 díjkategória

Minden olyan gépjármű ide sorolható, amely nem tartozik egyéb díjkategóriába, valamint nem minősül útdíjköteles gépjárműnek sem. További tudnivaló: ha a jármű forgalmi engedélyében a J mezőben N1 besorolás szerepel, akkor ez a jármű – függetlenül a szállítható személyek számától – a D2 díjkategóriába tartozik.

U díjkategória

A D2 díjkategóriába tartozó gépjárművek utánfutója/vontatmánya. A díjköteles úthálózatot kizárólag érvényes úthasználati jogosultsággal szabad igénybe venni, ami azt jelenti, hogy még a felhajtás előtt gondoskodnunk kell az autópálya matrica beszerzéséről. Az érvényesség kezdetének legkorábbi időpontja minden esetben a vásárlás időpontja lehet (nap-óra-perc), utólagos érvényességel tehát nem lehetséges e-matricát vásárolni. Azon jóhiszemű felhasználók számára, akik tévedésből hajtottak fel valamely díjköteles útszakaszra, egy újabb keletű szabály a felhajtástól számított legfeljebb 60 percet biztosít, hogy megvásárolják úthasználati jogosultságukat.

Kedvezmények

Előzetes bejelentést követően a nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak jogosultak a D2 kategóriába sorolt járműre D1 kategóriájú autópálya matricát váltani. Ezt a kedvezményt csak akkor veheti igénybe a D2 díjkategóriába tartozó személygépkocsi tulajdonosa vagy üzembentartója, ha legalább 3 gyermek után családi pótlékban részesül. Feltétel, hogy a D2 díjkategóriába tartozó személygépkocsi tulajdonosa vagy üzembentartója a mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkező személy vagy annak hozzátartozója (egy háztartásban élő) legyen.