Magyar
Magyar
English
Deutsch
Česky
Slovensky
Polski
Română

HUF (Ft)
EUR (€)

Díjköteles úthálózat 2024

A magyarországi autópályák, gyorsforgalmi utak használata néhány kivételtől eltekintve matricaköteles. A díjat, a jogosultságot elektronikus autópálya matrica formájában kell megfizetni, jellemzően az autópályára lépést megelőzően.

A jogosultságok ellenőrzését a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. végzi fixen telepített kamerák, mobil díjellenőrző egységek és mobil megállításos egységek segítségével. Az e-matricás rendszerben a díjköteles úthálózat hossza kb. 1400 km.

Az e-matricát már a gyorsforgalmi útra való felhajtást megelőzően be kell szerezni, ugyanakkor érdemes tudni, hogy 60 perc türelmi idő áll rendelkezésünkre a felhajtást követően. A türelmi időt a téves felhajtásból adódó bírságok kiküszöbölésére vezették be a jóhiszemű felhasználók védelmében.

A vármegyei matricák / megyei matricák minden esetben a vármegyehatárt követő első lehajtóig érvényesek. Vármegyei térképeinken nyomon követheti, meddig érvényesek az egyes e-matricák. Az egyértelműség kedvéért a térképeken külön színnel jelölték a fizetős és ingyenes gyorsforgalmi utakat: piros szín jelzi a megye díjköteles útjait, míg zölddel emelték ki azokat az utakat, amelyeknek ingyenes maradt a használata.

Baranya vármegyeBács-Kiskun vármegyeBorsod-Abaúj-Zemplén vármegyeCsongrád-Csanád vármegyeFejér vármegyeGyőr-Moson-Sopron vármegyeHajdú-Bihar vármegyeHeves vármegyeKomárom-Esztergom vármegyePest vármegyeSomogy vármegyeSzabolcs-Szatmár-Bereg vármegyeTolna vármegyeVas vármegyeVeszprém vármegyeZala vármegye

A díjköteles úthálózat országos térképe

A térkép kattintásra új ablakban, nagyítható formában nyílik meg.

Fizetős és ingyenes szakaszok térképe