Megyei matrica vásárlása

A megyei matrica az egyetlen területi alapú matricatípus. Az érvényességi időn belül egy megye gyorsforgalmi díjköteles úthálózata (autópályák, gyorsforgalmi utak) használható vele.

Egy járműre több megyei e-matrica is vásárolható, költséghatékony választás lehet, amennyiben egyéni utazási szokásaink alapján várhatóan egész évben egy vagy néhány megyei úthálózatát használjuk.

Megyei matrica vásárlásához kattintson ide!

A D1, D2, U és B2 díjkategóriák esetében vehető igénybe, tehát a motoros D1M kategória kivételével az összes díjkategóriára megváltható. Éves matrica lévén célszerű év elején vagy elővételben megváltani, hiszen ilyenkor akár 13 hónapos érvényességet is kaphatunk a pénzünkért. Bár az év elején nehéz megbecsülni, hogy mely fizetős utakon fogunk autózni az év során, ha a kezdeti elképzelésünk nem sokat változik, az éves országos jogosultsággal való összevetésben érdemi költségcsökkenést eredményezhet számunkra a megyematrica.

Az éves országos jogosultság kényelmét területi megkötéssel részben tehát ez a típus is magában hordozza, hiszen megvásárlása esetén a következő év január 31-ig nem kell többet matricára gondolni, mikor, milyet vegyünk, milyen kerülőútvonalon menjünk, meddig tart egy-egy matrica érvényessége stb.

Mivel a motorkerékpárokat ritkán használják egész évben, nincsen rájuk külön éves országos és éves megyei e-matrica – amennyiben mégis erre lenne szükségünk, akkor azt a D1 díjkategóriának megfelelő árakon vásárolhatjuk meg, vagyis D1-es matricát válasszunk motorkerékpárunkra.

Érvényessége

A megyei matrica érvényességi ideje megegyezik az éves országos jogosultság érvényességi idejével, azaz érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órájáig (összesen 13 hónapig, amennyiben a vásárlás a tárgyév január 1-jén történik). Az éves megyei e-matrica az érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot a következő év január 31. napjának 24. órájáig.

Területi hatálya

A megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes.

Jelenleg az alábbi megyék rendelkeznek díjköteles szakaszokkal. A megyei matricák területi érvényességét csomópontszám és szelvényszám szerint a térképeken megtekintheti:

Baranya megyeBács-Kiskun megyeBorsod-Abaúj-Zemplén megyeCsongrád-Csanád megyeFejér megyeGyőr-Moson-Sopron megyeHajdú-Bihar megyeHeves megyeJász-Nagykun-Szolnok megyeKomárom-Esztergom megyePest megyeSomogy megyeSzabolcs-Szatmár-Bereg megyeTolna megyeVas megyeVeszprém megyeZala megye

Ára 2023-ban

A megyei matricával egy adott megye összes díjköteles útja használható. D1 és U díjkategóriában ára 5720 forint, D2 díjkategóriában 11450 forint; a B2 (busz) díjkategóriában pedig 22890 forint. Előzetes bejelentést követően a nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak jogosultak a D2 kategóriába tartozó gépjárműre D1 kategóriájú e-matricát vásárolni.

  ÉVES MEGYEI MATRICA ÁRA
D1
Személyautó és vontatmány
5720 Ft – vásárlás
D2
Kistehergépkocsi, lakóautó, mikrobusz
11450 Ft – vásárlás
B2
Autóbuszok
22890 Ft – vásárlás
U
D2 és B2 kategória vontatmánya
5720 Ft – vásárlás