Magyar
Magyar
English
Deutsch
Česky
Slovensky
Polski
Română

HUF (Ft)
EUR (€)

Vármegyei matrica 2024

A vármegyei, korábbi elnevezéssel megyei matrica az egyetlen területi alapú matricatípus. Az érvényességi időn belül egy vármegye gyorsforgalmi díjköteles úthálózata (autópályák, gyorsforgalmi utak) használható vele.

Egy járműre több megyei e-matrica is vásárolható, költséghatékony választás lehet, amennyiben egyéni utazási szokásaink alapján várhatóan egész évben egy vagy néhány vármegye úthálózatát használjuk.

A D1, D2, U és B2 díjkategóriák esetében vehető igénybe, tehát a motoros D1M kategória kivételével az összes díjkategóriára megváltható. Éves matrica lévén célszerű év elején vagy elővételben megváltani, hiszen ilyenkor akár 13 hónapos érvényességet is kaphatunk a pénzünkért. Bár az év elején nehéz megbecsülni, hogy mely fizetős utakon fogunk autózni az év során, ha a kezdeti elképzelésünk nem sokat változik, az éves országos jogosultsággal való összevetésben érdemi költségcsökkenést eredményezhet számunkra a vármegye matrica.

Az éves országos jogosultság kényelmét területi megkötéssel részben tehát ez a típus is magában hordozza, hiszen megvásárlása esetén a következő év január 31-ig nem kell többet matricára gondolni, mikor, milyet vegyünk, milyen kerülőútvonalon menjünk, meddig tart egy-egy matrica érvényessége stb.

Mivel a motorkerékpárokat ritkán használják egész évben, nincsen rájuk külön éves országos és éves megyei e-matrica – amennyiben mégis erre lenne szükségünk, akkor azt a D1 díjkategóriának megfelelő árakon vásárolhatjuk meg, vagyis D1-es matricát válasszunk motorkerékpárunkra.

Érvényessége

A vármegyei matrica érvényességi ideje megegyezik az éves országos jogosultság érvényességi idejével, azaz érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órájáig (összesen 13 hónapig, amennyiben a vásárlás a tárgyév január 1-jén történik). Az éves vármegyei e-matrica az érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot a következő év január 31. napjának 24. órájáig.

Területi hatálya

A vármegye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes.

Jelenleg az alábbi vármegyék rendelkeznek díjköteles szakaszokkal. A vármegyei matricák területi érvényességét csomópontszám és szelvényszám szerint a térképeken megtekintheti:

A vármegyei matricák / korábban: megyei matricák minden esetben a vármegyehatárt követő első lehajtóig érvényesek. Vármegyei térképeinken nyomon követheti, meddig érvényesek az egyes e-matricák. Az egyértelműség kedvéért a térképeken külön színnel jelölték a fizetős és ingyenes gyorsforgalmi utakat: piros szín jelzi a megye díjköteles útjait, míg zölddel emelték ki azokat az utakat, amelyeknek ingyenes maradt a használata.

Baranya vármegyeBács-Kiskun vármegyeBorsod-Abaúj-Zemplén vármegyeCsongrád-Csanád vármegyeFejér vármegyeGyőr-Moson-Sopron vármegyeHajdú-Bihar vármegyeHeves vármegyeKomárom-Esztergom vármegyePest vármegyeSomogy vármegyeSzabolcs-Szatmár-Bereg vármegyeTolna vármegyeVas vármegyeVeszprém vármegyeZala vármegye

Ára 2023-ban

A vármegyei matricával egy adott vármegye összes díjköteles útja használható. D1 és U díjkategóriában ára 6 660 Ft, D2 díjkategóriában 13 330 Ft. Előzetes bejelentést követően a nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak jogosultak a D2 kategóriába tartozó gépjárműre D1 kategóriájú e-matricát vásárolni.

  ÉVES MEGYEI MATRICA ÁRA
D1
Személyautó és vontatmány
6 660 Ft – vásárlás
D2
Kistehergépkocsi, lakóautó, mikrobusz
13 330 Ft – vásárlás
U
D2 és B2 kategória vontatmánya
6 660 Ft – vásárlás