Információ

Magyarországon az e-matricás rendszerbe tartoznak a személygépkocsik (és azok pótkocsija), a motorkerékpárok, a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművek, az autóbuszok, a külön jogszabály alapján nem útdíjkötelesnek minősülő gépjárművek, valamint ezek vontatmányai.

Az autópálya matricát mindig a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt kell megvásárolni (célszerű az utazás megkezdése előtt gondoskodni róla). Könnyebbséget jelent egy szabály, amely azoknak a jóhiszemű úthasználóknak, akik tévedésből hajtottak fel a díjköteles úthálózatra, a felhajtástól számítva legfeljebb 60 percet biztosít, hogy megvásárolják úthasználati jogosultságukat. Ha a gépjármű a felhajtást követő 60 perc elteltével sem rendelkezik érvényes jogosultsággal, az pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után.

Autópálya matrica vásárlásához kattintson ide!

Weboldalunkon kizárólag Magyarország területén érvényes úthasználati jogosultságot (autópálya matrica, e-matrica) lehet vásárolni. Az AutoVignet Kft. a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által megbízott szolgáltató. Az AutoVignet Kft. nyújtotta autópályamatrica-szolgáltatás a nemzeti mobilfizetési szervezetként (NMFSZ) működő Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által értékesített, központosított mobil értékesítésű szolgáltatáson alapul. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel kötött egyedi szerződés alapján az AutoVignet Kft. jogosult az autópályamatrica-szolgáltatás értékesítésére.

A jogosulatlan úthasználat elkerülése érdekében a vásárláskor mindig ellenőrizze az ellenőrző szelvényen a rendszámot, a felségjelet, a díjkategóriát, valamint az érvényességi időt!

Az úthasználati díj elektronikus megfizetése esetén a nyugtázó értesítés szolgál igazolásként (a rendszerünk áltral kiküldött e-mail vagy a letölthető ellenőrzőszelvény). Javasoljuk, hogy a vásárlás után kapott ellenőrzőszelvényt, illetve nyugtázó üzenetet az autópálya matrica érvényességének utolsó napjától számított két évig őrizze meg.

Járműkategóriák

A matricás rendszer járműkategóriáit a forgalmi engedélyben található hatósági bejegyzés szerint alakították ki. A járműben szállítható személyek számát a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzés (“S.1.” – ülések száma vezetővel) és nem a járműben pillanatnyilag látható ülések száma alapján kell megállapítani.

D1 kategória
Forgalmi engedély szerint a “J” mezőben található kód: “M1”. Személyautók, legfeljebb 5+2 üléses és legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjárművek, valamint ezek pótkocsival/utánfutóval alkotott járműszerelvényei tartoznak ide.

D1M motorkerékpár kategória
A motorkerékpárok tartoznak ide. A motorkerékpárokra éves országos és éves megyei e-matrica a D1 díjkategóriának megfelelő árakon vásárolható meg.

D2 kategória
Valamennyi olyan gépkocsi ide sorolandó, amely nem tartozik egyéb díjkategóriába és külön jogszabály alapján nem minősül útdíjköteles gépjárműnek. Forgalmi engedély szerint a “J” mezőben található kód lehet “M1”, olyan személygépkocsi esetében, amely 7 személy szállításánál többre alkalmas, vagy lehet “N1”, tehergépkocsi (legfeljebb 3,5 t össztömegig) esetében.

B2 kategória
Autóbuszok tartoznak ide, azaz minden olyan, személyszállítás céljára készült gépjármű, amelyben a vezető ülését is beleszámolva 9-nél több állandó ülőhely található. Forgalmi engedély szerint a “J” mezőben lévő kód lehet “M2”, legfeljebb 5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű autóbuszok esetén, illetve a kód lehet “M3” is, több mint 5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű autóbuszok esetében.

U kategória
A D2 és a B2 díjkategóriába tartozó járművek vontatmányai tartoznak ide. Forgalmi engedély szerint a “J” mezőben található kód “O1”, legfeljebb 750 kg megengedett legnagyobb össztömegű pótkocsi/utánfutó esetén. A kód lehet “O2” 0,75-3,5 tonna legnagyobb megengedett össztömegű pótkocsik/utánfutók esetében. Az U kategóriás matricát a pótkocsi forgalmi rendszámára kell megváltani.

Érvényességi idő

A megyei matrica kivételével az autópálya matricák időalapúak, azaz az érvényességi időn belül az egész ország díjköteles úthálózata használható velük. A megyei matrica területi alapú is, így annak érvényességi idején belül csak az adott megye úthálózata vehető igénybe.

10 napos (heti) matrica
Érvényes a vásárló által megjelölt kezdőnapra és további 9 napra, azaz összesen 10 egymást követő naptári napra, a 10. nap 24. órájáig.

Havi matrica
Érvényes a vásárló által megjelölt kezdő naptól a következő hónap ugyanazon napjának 24. órájáig. Ha nincs ilyen nap a lejárat hónapjában, akkor a hónap utolsó napjának 24. órájáig.

Éves országos matrica
Érvényes a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órájáig. Érvényességi ideje összesen 13 hónap is lehet, amennyiben a vásárlás a tárgyév január 1-én történik. Az éves e-matrica az érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órájáig.

Éves megyei matrica
Érvényes a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órájáig. Területi alapú matrica, egy megye díjköteles úthálózata használható vele, egy járműre több megyei e-matrica is váltható. Hatálya a megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes.

Autópálya matrica árak

Az alábbi díjtáblázat 2023. január 1-jétől érvényes. Az autópálya matrica feltüntetett díja minden esetben bruttó díj, azaz tartalmazza az áfát.

10 NAPOS HAVI
D1 5500 Ft 8900 Ft
D2 8000 Ft 12600 Ft
B2 17730 Ft 25150 Ft
U 5500 Ft 8900 Ft
D1M 2750 Ft 4450 Ft
ÉVES ORSZÁGOS 2023 ÉVES MEGYEI 2023
D1 49190 Ft 5720 Ft
D2 69830 Ft 11450 Ft
B2 228850 Ft 22890 Ft
U 49190 Ft 5720 Ft

A D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó járműre 2019 elejétől a pótkocsikra érvényes jogosultságot (U díjkategória) is meg lehet vásárolni (a D2-es vagy B2-es jogosultság mellett). A rendelkezés könnyebbséget jelent az autósoknak, akik a vontatóra megváltott U díjkategóriájú e‑matrica segítségével bármilyen vontatmánnyal közlekedhetnek.
Mivel a motorkerékpárokat ritkán használják egész évben, nincsen rájuk külön éves országos és éves megyei e-matrica – amennyiben mégis erre lenne szükségünk, akkor azt a D1 díjkategóriának megfelelő árakon vásárolhatjuk meg, vagyis D1-es matricát válasszunk motorkerékpárunkra.

A tranzakciós díjakat a hatályos ÁSZF tartalmazza.

A megrendelés folyamata

Oldalunkon a vásárlás regisztráció nélkül történik. A szükséges adatok megadása után a felhasználó bankkártyával, biztonságos fizetési csatornán fizetheti ki az autópálya matrica árát.

A megvásárolni kívánt e-matrica kiválasztása után megadja a szükséges adatokat, ellenőrzi azokat, majd az Általános Szerződési Feltételek és az adatkezelési elvek elfogadását követően a “Megrendelés elküldése” gombra kattint. Ezáltal a felhasználót az OTP Mobil / SimplePay mint bankkártyaelfogadó-partner biztonságos fizető oldalára irányítjuk (cégünk semmilyen kártyaadatot nem lát és nem kezel).

A felhasználó a SimplePay biztonságos felületén megadja a bankkártyája adatait, majd végrehajtja a fizetést. A SimplePay ezt követően visszairányítja a felhasználót weboldalunkra.

A sikeres fizetést követően megjelenő oldalon bemutatjuk a vásárlás adatait a sikeres matricavásárlást igazoló matricaazonosítóval együtt, illetve visszaigazoló e-mailt is küldünk a felhasználó által megadott e-mail címre, amely szintén tartalmazza a vásárlás adatait és a matricaazonosítót.

A felhasználó az OTP Mobil / SimplePay részéről is kap egy visszaigazoló e-mailt a fizetés megtörténtéről.

Fontos kiemelni, hogy a pénzügyi teljesítés megtörténte önmagában nem jelent automatikusan pályahasználati jogosultságot, kérjük, saját érdekében ellenőrizze, hogy megjelenik-e böngészőjében a sikeres vásárlás után a sikerességről szóló visszaigazolás (különös tekintettel a matricaazonosítóra) vagy megkapta-e a sikeres vásárlásról szóló igazolást e-mailben. Amennyiben ez nem történt meg, kérjük, jelezze ügyfélszolgálatunkon.

A rendszámot, a felségjelet és az érvényességi időt kérjük, minden esetben ellenőrizze a tipikus tévesztések elkerülése végett. A visszaigazoló bizonylat megőrzése javasolt az érvényesség utolsó napjától számított 2 évig.