Információ

Magyarországon az e-matricás rendszerbe tartoznak a személygépkocsik (és azok pótkocsija), a motorkerékpárok, a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművek, az autóbuszok, a külön jogszabály alapján nem útdíjkötelesnek minősülő gépjárművek, valamint ezek vontatmányai.

Az autópálya matricát mindig a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt kell megvásárolni (célszerű az utazás megkezdése előtt gondoskodni róla). Könnyebbséget jelent egy szabály, amely azoknak a jóhiszemű úthasználóknak, akik tévedésből hajtottak fel a díjköteles úthálózatra, a felhajtástól számítva legfeljebb 60 percet biztosít, hogy megvásárolják úthasználati jogosultságukat. Ha a gépjármű a felhajtást követő 60 perc elteltével sem rendelkezik érvényes jogosultsággal, az pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után.

Autópálya matrica vásárlásához kattintson ide!

Weboldalunkon kizárólag Magyarország területén érvényes úthasználati jogosultságot (autópálya matrica, e-matrica) lehet vásárolni. Az AutoVignet Kft. a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. hivatalos viszonteladója. Az AutoVignet Kft. nyújtotta autópályamatrica-szolgáltatás a nemzeti mobilfizetési szervezetként (NMFSZ) működő Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által értékesített, központosított mobil értékesítésű szolgáltatáson alapul. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel kötött egyedi viszonteladói szerződés alapján az AutoVignet Kft. jogosult az autópályamatrica-szolgáltatás közvetítésére.

A jogosulatlan úthasználat elkerülése érdekében a vásárláskor mindig ellenőrizze az ellenőrző szelvényen a rendszámot, a felségjelet, a díjkategóriát, valamint az érvényességi időt!

Az úthasználati díj elektronikus megfizetése esetén a nyugtázó értesítés szolgál igazolásként (a rendszerünk áltral kiküldött e-mail vagy a letölthető ellenőrzőszelvény). Javasoljuk, hogy a vásárlás után kapott ellenőrzőszelvényt, illetve nyugtázó üzenetet az autópálya matrica érvényességének utolsó napjától számított két évig őrizze meg.

Járműkategóriák

A matricás rendszer járműkategóriáit a forgalmi engedélyben található hatósági bejegyzés szerint alakították ki. A járműben szállítható személyek számát a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzés (“S.1.” – ülések száma vezetővel) és nem a járműben pillanatnyilag látható ülések száma alapján kell megállapítani.

D1 kategória
Forgalmi engedély szerint a “J” mezőben található kód: “M1”. Személyautók, legfeljebb 5+2 üléses és legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjárművek, valamint ezek pótkocsival/utánfutóval alkotott járműszerelvényei tartoznak ide.

D1M motorkerékpár kategória
A motorkerékpárok tartoznak ide. A motorkerékpárokra éves országos és éves megyei e-matrica a D1 díjkategóriának megfelelő árakon vásárolható meg.

D2 kategória
Valamennyi olyan gépkocsi ide sorolandó, amely nem tartozik egyéb díjkategóriába és külön jogszabály alapján nem minősül útdíjköteles gépjárműnek. Forgalmi engedély szerint a “J” mezőben található kód lehet “M1”, olyan személygépkocsi esetében, amely 7 személy szállításánál többre alkalmas, vagy lehet “N1”, tehergépkocsi (legfeljebb 3,5 t össztömegig) esetében.

B2 kategória
Autóbuszok tartoznak ide, azaz minden olyan, személyszállítás céljára készült gépjármű, amelyben a vezető ülését is beleszámolva 9-nél több állandó ülőhely található. Forgalmi engedély szerint a “J” mezőben lévő kód lehet “M2”, legfeljebb 5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű autóbuszok esetén, illetve a kód lehet “M3” is, több mint 5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű autóbuszok esetében.

U kategória
A D2 és a B2 díjkategóriába tartozó járművek vontatmányai tartoznak ide. Forgalmi engedély szerint a “J” mezőben található kód “O1”, legfeljebb 750 kg megengedett legnagyobb össztömegű pótkocsi/utánfutó esetén. A kód lehet “O2” 0,75-3,5 tonna legnagyobb megengedett össztömegű pótkocsik/utánfutók esetében. Az U kategóriás matricát a pótkocsi forgalmi rendszámára kell megváltani.

Érvényességi idő

A megyei matrica kivételével az autópálya matricák időalapúak, azaz az érvényességi időn belül az egész ország díjköteles úthálózata használható velük. A megyei matrica területi alapú is, így annak érvényességi idején belül csak az adott megye úthálózata vehető igénybe.

10 napos (heti) matrica
Érvényes a vásárló által megjelölt kezdőnapra és további 9 napra, azaz összesen 10 egymást követő naptári napra, a 10. nap 24. órájáig.

Havi matrica
Érvényes a vásárló által megjelölt kezdő naptól a következő hónap ugyanazon napjának 24. órájáig. Ha nincs ilyen nap a lejárat hónapjában, akkor a hónap utolsó napjának 24. órájáig.

Éves országos matrica
Érvényes a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órájáig. Érvényességi ideje összesen 13 hónap is lehet, amennyiben a vásárlás a tárgyév január 1-én történik. Az éves e-matrica az érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órájáig.

Éves megyei matrica
Érvényes a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órájáig. Területi alapú matrica, egy megye díjköteles úthálózata használható vele, egy járműre több megyei e-matrica is váltható. Hatálya a megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes.

Autópálya matrica árak

Az alábbi díjtáblázat 2022. január 1-jétől érvényes. Az autópálya matrica feltüntetett díja minden esetben bruttó díj, azaz tartalmazza az áfát.

A D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó járműre 2019 elejétől a pótkocsikra érvényes jogosultságot (U díjkategória) is meg lehet vásárolni (a D2-es vagy B2-es jogosultság mellett). A rendelkezés könnyebbséget jelent az autósoknak, akik a vontatóra megváltott U díjkategóriájú e‑matrica segítségével bármilyen vontatmánnyal közlekedhetnek.
Mivel a motorkerékpárokat ritkán használják egész évben, nincsen rájuk külön éves országos és éves megyei e-matrica – amennyiben mégis erre lenne szükségünk, akkor azt a D1 díjkategóriának megfelelő árakon vásárolhatjuk meg, vagyis D1-es matricát válasszunk motorkerékpárunkra.

A tranzakciós díjakat a hatályos ÁSZF tartalmazza.

A megrendelés folyamata

Oldalunkon a vásárlás regisztráció nélkül történik. A szükséges adatok megadása után a felhasználó bankkártyával, biztonságos fizetési csatornán fizetheti ki az autópálya matrica árát.

A megvásárolni kívánt e-matrica kiválasztása után megadja a szükséges adatokat, ellenőrzi azokat, majd az Általános Szerződési Feltételek és az adatkezelési elvek elfogadását követően a “Megrendelés elküldése” gombra kattint. Ezáltal a felhasználót az OTP Mobil / SimplePay mint bankkártyaelfogadó-partner biztonságos fizető oldalára irányítjuk (cégünk semmilyen kártyaadatot nem lát és nem kezel).

A felhasználó a SimplePay biztonságos felületén megadja a bankkártyája adatait, majd végrehajtja a fizetést. A SimplePay ezt követően visszairányítja a felhasználót weboldalunkra.

A sikeres fizetést követően megjelenő oldalon bemutatjuk a vásárlás adatait a sikeres matricavásárlást igazoló matricaazonosítóval együtt, illetve visszaigazoló e-mailt is küldünk a felhasználó által megadott e-mail címre, amely szintén tartalmazza a vásárlás adatait és a matricaazonosítót.

A felhasználó az OTP Mobil / SimplePay részéről is kap egy visszaigazoló e-mailt a fizetés megtörténtéről.

Fontos kiemelni, hogy a pénzügyi teljesítés megtörténte önmagában nem jelent automatikusan pályahasználati jogosultságot, kérjük, saját érdekében ellenőrizze, hogy megjelenik-e böngészőjében a sikeres vásárlás után a sikerességről szóló visszaigazolás (különös tekintettel a matricaazonosítóra) vagy megkapta-e a sikeres vásárlásról szóló igazolást e-mailben. Amennyiben ez nem történt meg, kérjük, jelezze ügyfélszolgálatunkon.

A rendszámot, a felségjelet és az érvényességi időt kérjük, minden esetben ellenőrizze a tipikus tévesztések elkerülése végett. A visszaigazoló bizonylat megőrzése javasolt az érvényesség utolsó napjától számított 2 évig.