Magyar
English
Deutsch
Česky
Slovensky
Polski
Română
HUF
HUF (Ft)
EUR (€)
CZK (Kč)
RON (leu)
PLN (zł)

Tudnivalók

Az alábbiakban a legfontosabb tudnivalókra hívjuk fel a figyelmet, illetve bemutatjuk az e-matricás rendszer legfrissebb idei változásait.

Elővásárlás

Az elővásárlás célja, hogy a közlekedők időben, kényelmesen, az értékesítőhelyeken januárban jellemző sorban állást és felesleges várakozást elkerülve vehessék meg az éves e-matricákat. Az elővásárlásra – a korábbi évekhez hasonlóan – 2023-ban is lehetőségük nyílik a közlekedőknek. Fontos tudnivaló, hogy az előértékesítés során megvásárolt éves országos és éves megyei e-matrica 2024. január 1-jétől érvényes.

Árváltozás

2023-ben az országos autópálya matricát személygépkocsikra az inflációkövető árnál közel ötezer forinttal kevesebbért, 49190 Ft-ért lehet megvásárolni, míg a megyei matricát majdnem hatszáz forinttal kevesebbért, 5720 Ft-os áron. Az éves díjtételekkel arányosított havi és heti e-matricaárak mostanáig elmaradtak az uniós irányelvben megengedett mértéktől, így a havi autós jogosultság díja 8900, a 10 napig használható hetié pedig 5500 forint lesz 2023 elejétől. Az árakat ide kattintva tekintheti meg.

Díjköteles szakaszok

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter 62/2021. (XII. 22.) ITM rendelete módosította a használati díj megfizetése ellenében használható autópályákról, autóutakról, főutakról és azok díjáról szóló 45/2020. (XI. 28.) ITM rendeletet. A rendelet alapján az e-matrica rendszerben díjkötelessé vált többek között az M4-es autóút Abony és Törökszentmiklós-nyugat közötti szakasza, az M30-as autópálya Miskolc-észak és Tornyosnémeti közötti szakasza (az M30-as autópálya Miskolcot elkerülő szakasza továbbra is díjmentes), az M76-os autóút Balatonszentgyörgy és Keszthely-Fenékpuszta közötti szakasza, az M85-ös autóút Sopron-kelet és Sopron-észak közötti szakasza.

A Komárom-Esztergom megyei e-matrica az M1-es autópálya vonatkozásában a 48-as km-nél lévő Szárligeti-csomópont és a 112-es km-nél lévő M1-M19 csomópont között lesz érvényes.

A rendszerben díjköteles utakról, útszakaszokról pontos információ a 45/2020. (XI. 28.) ITM rendeletben olvasható, amely 2022. január 1-től hatályos.

Több új gyorsforgalmi és főúti szakasszal bővült a díjköteles utak köre. Az M4-es autópálya keleti része (a 47-es főút és az országhatár közötti közel 30 kilométer) idén vált teljessé az újonnan átadott szakasszal, ami biztosítja a román határ elérését. 2021. január 1-jével fizetőssé vált az eddig díjmentes szakasz.

További szakaszok:
  • M25 – M3 és Eger összeköttetése - 15 km-es új szakasz
  • M4 – Pest megyei összeköttetése az M0-ás körgyűrűtől Cegléd és Abony között - 17,6 km-es új szakasz
  • M4 – Berettyóújfalu és Nagykereki között, a román határig - 29,5 km-es új szakasz
  • M85 – folytatása Sopron, kelet csomópontig - 51 km-es új szakasz,
  • M76 – Balatonszentgyörgyig az M7-től - mintegy 6 km-es új szakasz

Pótdíjfizetés

  • A jelenleg alkalmazott háromhoz képest már két eset után is elérhetővé lesz a pótdíjmaximalizálás.
  • Pótdíjamnesztia: 180 napos ügyintézéssel – 6 pótdíjnak megfelelő összeg megfizetése ellenében mentesít a felhalmozódott, akár több százezer forintos követelés alól.
  • A jogosulatlan úthasználat miatt kapott felszólítás kézhezvétele után éves országos matrica utólagos megvásárlásával elkerülhető lesz a pótdíjfizetés, azaz a bírság.

Mire figyeljünk oda a vásárlás során?

A leggyakoribb felhasználói tévesztések elkerülése érdekében a vásárlás során érdemes odafigyelni arra, hogy az e-matricát a megfelelő díjkategóriában váltsuk meg. A díjkategóriák a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzések (J, F.1 és S.1. mezők) alapján állapíthatók meg. D1-es kategóriába a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű, legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi (illetve annak pótkocsija) tartozik, amelynek forgalmi engedélyében a "J" mezőben "M1" vagy "M1G" kód szerepel.

Felhívjuk figyelmét, hogy az oldalunkon vásárolható autópálya matrica kizárólag Magyarország területén érvényes! A rendszámot, a felségjelet és az érvényességi időt kérjük, minden esetben ellenőrizze a tipikus tévesztések elkerülése végett. A visszaigazoló bizonylat megőrzése javasolt az érvényesség utolsó napjától számított 2 évig.

Kérjük, minden esetben ellenőrizze, hogy megjelenik-e böngészőjében a sikeres vásárlás után a sikerességről szóló visszaigazolás (különös tekintettel a matricaazonosítóra) vagy megkapta-e a sikeres vásárlásról szóló igazolást e-mailben. Amennyiben ez nem történt meg, kérjük, jelezze ügyfélszolgálatunkon.

Milyen szabályok vonatkoznak a járműszerelvényekre?

Nemrégiben több ponton módosult a pótkocsikkal kapcsolatos szabályozás az e-matrica rendszerben.

A D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó járműre is meg lehet vásárolni a pótkocsikra (U díjkategória) érvényes jogosultságot (a D2-es vagy B2-es jogosultság mellett). A rendelkezés könnyebbséget jelent az autósoknak, akik így a vontatóra megváltott U díjkategóriájú e‑matrica segítségével bármilyen vontatmánnyal közlekedhetnek.

A változások másik része a járműszerelvények jogosulatlan úthasználata esetében kiszabható pótdíj mértékét és az ennek megfizetésére kötelezhetők körét érinti. Az új szabályozás értelmében, ha sem a járműszerelvény D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó vontató járműve, sem pedig a pótkocsija (U díjkategória) nem rendelkezik úthasználati jogosultsággal, akkor az eddigiektől eltérően nem két, hanem csak egy pótdíjfizetési kötelezettség keletkezik, amelynek megfizetésére a vontató jármű üzembentartója vagy tulajdonosa kötelezhető. Abban az esetben is az üzembentartó vagy a tulajdonos köteles megfizetni a kirótt pótdíjat, ha a vontató jármű igen, viszont a vontatmány nem rendelkezik úthasználati jogosultsággal.