Tudnivalók

Az alábbiakben a legfontosabb tudnivalókra hívjuk fel a figyelmet, illetve bemutatjuk az e-matricás rendszer legfrissebb változásait.

Árváltozás

A 45/2020. (XI. 28.) ITM rendelet alapján 2021-re vonatkozóan és azon túl az e-matricák ára a tárgyévet megelőző év augusztus hónapjára irányadó, a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett, a tárgyévet megelőző második év augusztusához viszonyított fogyasztói árindex emelkedése esetén az emelkedéssel megegyező mértékben, a tárgyév első napjával tíz forintos kerekítési pontossággal módosul. A 2021. év vonatkozásában ez 3,9 százalékos árnövekedést jelent. Az árakat ide kattintva tekintheti meg.

Bővült a díjköteles útszakaszok köre

Több új gyorsforgalmi és főúti szakasszal bővült a díjköteles utak köre. Az M4-es autópálya keleti része (a 47-es főút és az országhatár közötti közel 30 kilométer) idén vált teljessé az újonnan átadott szakasszal, ami biztosítja a román határ elérését. 2021. január 1-jével fizetőssé vált az eddig díjmentes szakasz.

További szakaszok:

M25 – M3 és Eger összeköttetése – 15 km-es új szakasz
M4 – Pest megyei összeköttetése az M0-ás körgyűrűtől Cegléd és Abony között – 17,6 km-es új szakasz
M4 – Berettyóújfalu és Nagykereki között, a román határig – 29,5 km-es új szakasz
M85 – folytatása Sopron, kelet csomópontig – 51 km-es új szakasz,
M76 – Balatonszentgyörgyig az M7-től – mintegy 6 km-es új szakasz

Változások a pótdíjfizetésben

  • A jelenleg alkalmazott háromhoz képest már két eset után is elérhetővé lesz a pótdíjmaximalizálás.
  • Pótdíjamnesztia: 180 napos ügyintézéssel – 6 pótdíjnak megfelelő összeg megfizetése ellenében mentesít a felhalmozódott, akár több százezer forintos követelés alól.
  • A jogosulatlan úthasználat miatt kapott felszólítás kézhezvétele után éves országos matrica utólagos megvásárlásával elkerülhető lesz a pótdíjfizetés, azaz a bírság.

Autópálya matrica vásárlásához kattintson ide!

Mire figyeljünk oda a vásárlás során?

A leggyakoribb felhasználói tévesztések elkerülése érdekében a vásárlás során érdemes odafigyelni arra, hogy az e-matricát a megfelelő díjkategóriában váltsuk meg. A díjkategóriák a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzések (J, F.1 és S.1. mezők) alapján állapíthatók meg. D1-es kategóriába a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű, legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi (illetve annak pótkocsija) tartozik, amelynek forgalmi engedélyében a “J” mezőben “M1” vagy “M1G” kód szerepel.

Felhívjuk figyelmét, hogy az oldalunkon vásárolható autópálya matrica kizárólag Magyarország területén érvényes! A rendszámot, a felségjelet és az érvényességi időt kérjük, minden esetben ellenőrizze a tipikus tévesztések elkerülése végett. A visszaigazoló bizonylat megőrzése javasolt az érvényesség utolsó napjától számított 2 évig.

Kérjük, minden esetben ellenőrizze, hogy megjelenik-e böngészőjében a sikeres vásárlás után a sikerességről szóló visszaigazolás (különös tekintettel a matricaazonosítóra) vagy megkapta-e a sikeres vásárlásról szóló igazolást e-mailben. Amennyiben ez nem történt meg, kérjük, jelezze ügyfélszolgálatunkon.

Milyen szabályok vonatkoznak a járműszerelvényekre?

Nemrégiben több ponton módosult a pótkocsikkal kapcsolatos szabályozás az e-matrica rendszerben.

A D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó járműre is meg lehet vásárolni a pótkocsikra (U díjkategória) érvényes jogosultságot (a D2-es vagy B2-es jogosultság mellett). A rendelkezés könnyebbséget jelent az autósoknak, akik így a vontatóra megváltott U díjkategóriájú e‑matrica segítségével bármilyen vontatmánnyal közlekedhetnek.

A változások másik része a járműszerelvények jogosulatlan úthasználata esetében kiszabható pótdíj mértékét és az ennek megfizetésére kötelezhetők körét érinti. Az új szabályozás értelmében, ha sem a járműszerelvény D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó vontató járműve, sem pedig a pótkocsija (U díjkategória) nem rendelkezik úthasználati jogosultsággal, akkor az eddigiektől eltérően nem két, hanem csak egy pótdíjfizetési kötelezettség keletkezik, amelynek megfizetésére a vontató jármű üzembentartója vagy tulajdonosa kötelezhető. Abban az esetben is az üzembentartó vagy a tulajdonos köteles megfizetni a kirótt pótdíjat, ha a vontató jármű igen, viszont a vontatmány nem rendelkezik úthasználati jogosultsággal.